Sabtu, 15 Oktober 2011

SURAH AT-TUR


Tuhan maha mengampun lagi maha mengasihani.. DIA akan tetap memberi keampunan atas setiap kesalahan yang kita lakukan. tapi sebagai manusia yang dikurniakan akal fikiran yang waras kita perlu ingat bahawa Dia maha mengetahui.. Aku sering malakukan silap dan saring bertaubat.. dan silap yang sering aku lakukan berulan dan berulang. Walaupun Dia maha mengetahui tapi apakan ikhlas setiap taubat yang aku lakukan. Mohon Allah perkenan taubat hambamu ini agar aku bisa jadi yang lebih baik dari hari semalam. Tuhan kuharapkan kepadamu keampunan. keredhaan kasih sayang . kehidupan terpelihara.... AMIN..

Moga DIA mengampunkan setiap salah dan khilaf yang telah aku lakukan..  

Moga surah ini mampu memberi peringatan kepada aku dan pandulah aku ke jalan yang diredhai Allah..

SURAH AT-TUR
Surah ke-52
49 ayat ; Makkiyyah.
Dgn nama Allah yg Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. (bismillahirrohmanirohim)
Demi gunung (Sinai ) (1) dan demi kitab yg ditulis,(2) pada lembaran yang terbuka.(3) Demi baitulma’mur ( Ka’bah ) (4) , demi atap yang ditinggikan ( langit ) (5), demi lautan yang penuh gelombang (6), sungguh azab Tuhanmu pasti terjadi (7), tidak sesuatu pun yang dapat menolaknya (8),pada hari ketika langit bergoncang sekeras-kerasnya (9)dan gunung berjalan ( berpindah-pindah.) (10). Maka celakalah pada hari itu bagi orang-orang yang mendustakan.(11) Orang-orang yang bermain-main dalam kebatilan ( perbuatan dosa ) (12), pada hari ketika itu mereka didorong ke neraka Jahanam dengan sekuat2nya. (13) ( Dikatakan kepada mereka ) “ Inilah neraka yang dahulu kamu mendustakannya.” (14)  (AYAT 1 hingga 14 SURAH AT-TUR)

Untuk insan yang pernah mengenali aku  ingatlah aku sayang kamu semua kerana Allah , moga kita diberi rahmat dan hidayahNya.. sentiasalah memberi peringatan sesama kita. yang khilaf ditegur dan yang benar dijadikan panduan untuk diikuti... 

AZ-ZARIYAT
Surah ke-51
60 ayat ; makkiyyah
Dan tetaplah memberi peringatan . karena sesungguhnya peringatan itu bermanfaat bagi orang-
orang mukmin.. (AYAT 55 SURAH AZ-ZARIYAT)


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...